Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Romsdal VGS > Nyheter > Operasjon Dagsverk (OD)

Kontaktpersonar

Anne Berit Svenkerud Halle
IKT-/spesialbibliotekar
71 28 34 08 / Mob. 984 13 003
Send e-post

Operasjon Dagsverk (OD)

OD-dagen på Romsdal vgs er fredag den 2.november. Deltakelse er frivillig, de som ikke deltar har vanlig skoledag. Hver klasse skal fylle ut klasselister over hvem som skal jobbe/være på skolen. Frist for å levere lister er onsdag den 26.10. Listene leveres til OD-komiteen eller Anne Berit på biblioteket. Hvis en elev ikke registrerer innbetaling eller møter på skolen skal det føres fravær.  All innbetaling er elektronisk og info finnes her. https://betale.od.no/

Det har vært noe debatt om årets OD-prosjekt og komiteen vår møter til tider vanskelige spørsmål fra medelever. Det publiseres argumenter og film mot å delta på nett. OD deltakelse er frivillig, det er elevrådet ved vår skole som har vedtatt at vi skal være med og det er elevstyrt. OD skal være politisk og religiøst uavhengige, og støtter alltid ungdom, utdanning og utvikling.  Skulle det bli debatt med mange spørsmål i klassene er det fint om lærer bistår tillitsvalgt/OD-komiteen i å forklare litt om prosessen rundt hvordan OD velger prosjekt.  Info om dette finner en her, bla. en film: http://www.od.no/Hva-er-OD . 

OD 2018 støtter palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid. Ungdom i Palestina betaler prisen for en konflikt de ikke var med på å starte, og er lei av å høre at det ikke finnes noen løsning. Man trenger ikke å velge side for å være enige om at alle ungdommer fortjener sine grunnleggende menneskerettigheter innfridd, uansett hvor de kommer fra. Gjennom OD 2018 kan elever ved norske skoler lære mer om konflikten, og bidra til at 10 000 ungdommer kan ta kontroll over sin egen framtid og være med å skape fred.

Årets Operasjon Dagsverk vil bidra til:

•  Traumebehandling for ungdom som har sittet i militærfengsler, slik at de kan få hjelp støtte til å komme tilbake på skolen og i hverdagen.

• Utdanning, kampanjer og politisk påvirkningsarbeid som støtter de unge palestinske kvinners kamp for et mer rettferdig og likestilt Palestina.

• Opplæring i rettigheter, demokrati og ikke-voldelig konfliktløsning, samt kunnskap om hvordan denne informasjonen kan brukes for å skape endring.

OD 2018 skal gi palestinsk ungdom håp, kunnskap og mulighet til å kunne bygge en ny generasjon som sammen kan skape en fredfull fremtid.

Les mer her

Internasjonal uke

Internasjonal Uke (IU) varer i år fra 15 - 26. oktober. Skoler har opplegg fra én time, til en hel uke. Skolene har ulike behov og ønsker, og det er opp til skolen å bestemme dere hvordan det skal å legges opp. Vi kan bestille foredrag, ønsker noen dette ta kontakt med Anne Berit på biblioteket. Forslag til hva vi kan finne på under IU finner en her. Undervisningsmateriell, ta en titt her.

FILM

OD produserer massevis av film som kan brukes i undervisningen. Dette inkluderer videosnutter på alt fra et par minutter, til 15-minutters dokumentarer, som fungerer bra som utgangspunkt for diskusjon i klasserommet.

Se alle våre filmer her.

od

I år samarbeider også OD, Film fra Sør og FN-sambandet om gratis visning for skoler av den premiereklare, norskproduserte animasjonsfilmen Tårnet. Filmen er basert på ekte livshistorier fra en palestinsk flyktningleir i Libanon. Visningen inkluderer innledning og arbeidsoppgaver. Det er mulig å bestille skolevisninger under hele IU, les mer og bestill skolevisning av filmen  her.

OD-dagen 

Det er frivillig å jobbe på OD-dagen. Elever som ikke ønsker å jobbe på OD-dagen får ikke fri, men skal delta på skolen. Det er kun kreativiteten som setter grensen for hva slags aktiviteter dere kan arrangere på skolen under OD-dagen! Om dere står fast, har vi laget en mal til alternativt opplegg som dere finner her.

Jobb

Elever og skoler løser jobb på OD-dagen på forskjellige måter. Mange elever jobber på ordinære arbeidsplasser, andre på Stortinget eller selger boller på gaten. Noen skoler arrangerer konserter og forestillinger, skoleløp eller kafé. Sum for et dagsverk er kr. 400,- for videregående.

Innbetaling

All innbetaling er elektronisk og info finnes her. https://betale.od.no/ Når betalingen er gjennomført genereres et referansenummer, som skrives på elevens arbeidskort. Dette skal leveres til OD-komiteen. Mangler elevene arbeidskort fås det på biblioteket eller av OD-komiteen.  

Mer info finner dere på www.od.no

Spørsmål? Ta kontakt med OD-komiteen eller Anne Berit 

OD-komité 2018:

Leder Nadia Hamdachi (2HA2)

Astrid Hagset (2BU1)

Ole Anton Storbakk Skeide (2IN1)

Sofie Risvik (2FØ1)

Christina Mayerly Ellingsgård (2ID2) 

Anita Høgset Aure (3IL1)

Ida Utnes (3PB2)

Stian Olsen Øverlien (2KJ2)