Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Romsdal VGS > Nyheter > Tåketur i vakre omgivelser

Tåketur i vakre omgivelser

Hundre meter. Femhundre meter. Tusen meter! Tanken på hvor langt det var ned fra kanten fikk nakkehårene til å reise seg, og bare det å innbille seg å miste fotfeste, kunne få en til å grøsse i hele kroppen. Det var vanskelig å bestemme seg om hva som var det beste; se hvor langt det var, eller ikke se noe som helst av det som var utenfor den tre meter brede eggen. I vårt tilfelle var det det sistnevnte som gjaldt, og alt fokuset var rettet mot at det neste steget skulle treffe stien, og at alle skulle komme velberget ned igjen. 

Foto: Thea Rønning

Skrevet av Malin Holte, 1ID2. Foto: Thea Rønning 1ID2

Det var en duggfrisk september-morgen i Venjedalen, og tåka lå over den omkransende fjellheimen som et teppe. Lufta var kjølig og stille, og andre lyder enn brusing fra elva, breking fra en lokal saueflokk, og litt småprat fra forventningsfulle

romsdals eggen h-18

tenåringer, var det stort sett ikke. På tross av været som ikke var optimalt, var stemningen god der elevene stod på parkeringsplassen og trippet, og de kunne nesten ikke vente med å komme i gang med turen de lenge hadde sett frem til.

- Da går vi! Roper lærer-Morten Kristiansen, før han setter av gårde med lange steg oppover stien mot Romsdalseggen. Et halvt sekund senere følger alle tett etter, som tjuesju ville sauer på vårslipp.

- Jeg håper tåka letter etter hvert! Var det mange som utbrøt denne morgenen, for det var ikke stort å se. Likevel var det enighet i gruppa om å prøve å gå uansett, i et håp om at det ville bli bedre. Samtidig, var det nok i bakhodet til de fleste at hvis det motsatte skjedde, ville det bli rimelig risikabelt å prøve seg på eggen.

Mye planlegging.

Det hadde gått knappe to uker siden elevene i klasse 1ID2 på idrettsfaglinja ved Romsdal VGS i Molde først fikk vite om friluftsliv turen til Romsdalseggen. Da fikk de vite at turen gikk til Venjedalsvatnet, hvor de skulle sette opp telt-camp og overnatte i to netter. Det var på dag to de skulle prøve seg på Romsdalseggen. Da skulle turen gå fra litt lenger nede i nettopp Venjedalen, som er det vanligste utgangspunktet for vandringen.

romsdals eggen h-18

Det var cirka et kvarters kjøretur fra Isfjorden i Rauma kommune til

romsdals eggen h-18

Istedenfor å følge eggen helt ned til Åndalsnes, tok elevene til høyre etter de hadde passert Mjølvafjellet. Da fulgte de en sti ned til Høgnosa, for å så gå tilbake dalen, og ned mot parkeringsplassen igjen.

Det var dermed mye som måtte med, og det var bare å begynne å planlegge begivenheten så fort som mulig. I tillegg til klær, toalettsaker, kniv, stormkjøkken og diverse andre nyttige ting, måtte elevene selv ha med alt av mat, og planlegge måltider sammen med de to andre de delte telt med. Dette kunne by på utfordringer for mange av de lite erfarne VG1-elevene, og hvordan alt skulle få plass i sekken bydde nok på hodebry for de fleste.

-  Det tok flere timer å gjøre alt klart. Jeg hadde laget pakkeliste, men det å få alt nedi sekken var en helt annen utfordring. Samtidig var det litt gøy, og ganske lærerikt, sier Thea Rønning, elev i klasse 1ID2.

Et økende turistmål.

Til tross for tåke og litt småregn, møtte vi denne tirsdagen flere turister på vei oppover mot eggen. Dette er kanskje ikke så rart siden Romsdalseggen har de siste årene utviklet seg til å bli en av Norges mest populære turer, og ifølge målinger fra Statens naturoppsyn, var det 14 500 besøkende i 2015. Og hadde dette vært en finværsdag i for eksempel fellesferien, hadde vi mest sannsynlig gått mer eller mindre i kø over eggen. 

Denne utviklingen har mye å si for Åndalsnes og Rauma kommune, og reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke forteller til nettsiden Visitmr.com at turen har gitt en helt enestående turistboom i kommunen.

- Vi har stor tro på Romsdalseggen som et fremtidig reiselivsfyrtårn i Rauma, men suksessen har kommet raskere enn hva vi har drømt om, forteller hun videre.

God og viktig merking.

En viktig faktor bak denne økende populariteten er at den lokale reiselivsnæringen siden 2009 har gitt Romsdalseggen omfattende markedsføring. I tillegg ble turen i samarbeid med Den Norske Turistforeningen merket med skikkelig DNT-standard, noe som selvfølgelig resulterte i økt besøk. 

romsdals eggen h-18

Et av mange eksempel på merking langs stien.

romsdals eggen h-18

Foto: Thea Rønning

På dagens rute over eggen, er det merkede varder omtrent hver 50. meter, noe som kommer godt med når forholdene var som de var. Det er også montert kjetting på bratte og vanskelige steder. Disse ble i stor grad tatt i bruk under vår ferd, og de aller fleste var nok takknemlig for litt ekstra og holde seg i når vi karret oss nedover de verste skrentene.

Tåkehav.

Det er kanskje ikk e så rart at Romsdalseggen har utviklet seg til å bli en av Norges mest populære turer. Det er tross alt en unik mulighet til å se mange av de villeste fjellene i Norges land; Kongen, Dronningen, Romsdalshorn, Store Trolltind, Trollveggen og mange flere. På Romsdal.com sine hjemmesider lover de blant annet at utsikten kan ta pusten fra den mest erfarne fjellvandreren, med fjorder, fjell, fosser og tinder på alle kanter.

romsdals eggen h-18

Slik ser utsikten fra Romsdalseggen ut i finvær. Foto: Mattias Fredriksson https://no.fjordnorway.com/se-og-gjoere/guidet-tur-over-romsdalseggen-p1418423 14.09.18

romsdals eggen h-18
romsdals eggen h-18

Det var ikke mye å se på turen langs eggen.

I vårt tilfelle derimot, var det ikke mulig å se en eneste tind. Værmeldingene hadde snudd, og turen over eggen bestod av vandring gjennom hvit grøt. 

-  Det var veldig kjipt med tåke, hadde gledet meg veldig til å oppleve Romsdalseggen slik som jeg har blitt fortalt den skal være, forteller Thea Rønning.

- Ja, jeg syntes også det var dumt å ikke se så mye, det skal jo i utgangspunktet være en så spektakulær utsikt, fortsetter Johan Midthaug, også elev i klasse 1ID2.

Var dere på et tidspunkt redd for at tåka skulle bli et problem?

- Nei, ikke egentlig. Jeg stolte på at Morten viste hva han tok oss med på, og han var veldig streng på at vi hele tiden måtte være samlet, så det så ut som han hadde kontroll. 

Det eneste jeg bekymret meg over var om været ble så dårlig at vi måtte snu, for det hadde vært veldig kjipt, svarer Johan.

- Jeg er også enig i at det var god nok sikt til å gå, men med all den klatringen i tillegg, så måtte man være fokusert. På en annen side, hadde jeg nok ikke gått der hvis jeg var alene slik som forholdene var, sier Thea. 

Men, selv om elevene på idrettsfag kanskje ikke var så veldig bekymret for at det skulle oppstå problemer, er det ikke bare-bare å gå Romsdalseggen. Ikke bare at det er en lang, tung, og til tider krevende tur, men den kan også være farlig i dårlig vær. Opp igjennom årene har det vært utallige redningsaksjoner på eggen. For eksempel i juli måned 2009, da et ektepar i 30-årene fra Rauma måtte bli reddet fordi de befant seg i nettopp tykk tåke. Med andre ord er denne turen ikke noe man skal ta lett på. https://www.rbnett.no/lokal/rauma/article4497.ece 14/9-2018

Lærerikt.

Til tross for dårlig utsikt, var turen overhodet ikke forgjeves for elevene. For på to dager fikk de mange nye erfaringer og lærdommer om friluftsliv. Blant annet å sette opp telt, lage Pagodebål, pakke sekk, riktig påkledning, forebygge gnagsår, sporløs ferdsel osv. I tillegg fikk de også leksjoner både før og under turen om det å bruke kart, både nordorientere det, og tyde karttegn for å finne ut hvor man er. Kartet ble flittig tatt i bruk under hele ferden, og flere av elevene fikk vise sine kartegenskaper.

romsdals eggen h-18

Det var mange som syntes det var deilig å komme tilbake til leirplassen ved Venjedalvatnet

Spennende opplevelse.

Det var mange slitne ben og trøtte fjes da ungdommene omsider returnerte til parkeringsplassen i Venjedalen. Til tross for forholdene, hadde alle kommet tilbake i god behold, og med et smil om munnen.

- Jeg gleder meg til middag! utbrøt Thea, mens hun tenkte på den italienske gryten hun og hennes teltkamerater skulle lage på stormkjøkkenet den kvelden.

Dagen etter dro idrettsklassen en liten tur på Lisjefjellet før avreise tilbake til Molde. Da var været bedre, og elevene kunne omsider se utsikten over Romsdalen de lenge hadde gledet seg til. Den opplevelsen var kanskje med på å redde turen, for i etterkant satt de fleste igjen med en god opplevelse.

- Syntes det var en veldig fin tur, med veldig hyggelig selskap. Jeg var litt irritert over været, selv om det også var spennende å gå i tåke, så turen vi hadde på Lisjefjellet reddet i hvert fall utsikten. Hvis jeg skulle rangere turen hadde den fått 7/10, sier Thea og smiler.

romsdals eggen h-18

Det var populært å varme seg rundt det egenlagde leirbålet om kvelden.

romsdals eggen h-18

Foto: Thea Rønningen. Det var mange fornøyde fjes på toppen av Lisjefjellet. Noe som var fult forståelig med tanke på den fantastiske utsikten.

Kilder:

http://www.visitmr.com/formidabel-oekning-og-8232-romsdalseggen 3/9-2018

https://www.rbnett.no/nyheter/2015/10/28/Forvirring-om-fjelltopper-11739426.ece 3/9-2018

https://romsdal.com/page.xsp?id=romsdalseggen 3/9-2018

https://no.wikipedia.org/wiki/Romsdalseggen 3/9-2018