Romsdal VGS > Regler

Regler

Alle elever ved Romsdal vgs har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø, som er rusfritt, fritt for mobbing, vold og annen krenkende adferd.

Ordensreglementet gjelder for alle elever i videregående skole i Møre og Romsdal fylkeskommune. Du finner dette ved å klikke HER, eller ved å gå til nettsiden til Møre og Romsdal fylkeskommune: mrfylke.no

Ordensreglementet ble revidert i møte i Utdanningsutvalget den 10.11.14, sak UD-34/14 Reglement i orden og åtferd for elevar ved dei vidaregåande skolane i Møre og Romsdal.

Elever ved skolen

Formålet med ordensreglementet er å skape samarbeid, trivsel, respekt og medansvar for alle i skolesamfunnet og legge grunnlaget for vurdering i orden og adferd.

Reglementet gir regler om elevenes retter og plikter, så langt de ikke er fastsatt i lov eller på en annen måte.

Reglementet inneholder regler om orden og adferd, regler om hvilke tiltak som skal kunne brukes mot elever som bryter reglementet, og regler om fremgangsmåten når slike saker skal behandles.

(fra formålsparagrafen i skolereglementet, § 1)

Alle har ansvar for å vise respekt og medansvar, og unngå eller hindre adferd som har negativ innvirkning på miljøet.

Skolereglementet

Skolereglementet består av fire viktige dokumenter, som til sammen styrer skolehverdagen. Ordensreglementet er det overordnede. Dette finner du på nettsiden til Møre og Romsdal fylkeskommune.

I tillegg har vi skolens fem kjerneverider, skolens prosedyrer (framgangsmåte) for håndtering av mobbesaker og parkeringsreglementet. Disse finner du til høyre på denne siden

Elevenes "arbeidsmiljølov" 9A

«Skolens psykososiale miljø» handler om hvordan ansatte og elever oppfører seg mot hverandre på skolen. Det er ikke mulig å lage detaljerte regler og forventninger til all oppførsel, men alle elever har en individuell rett til ikke å bli sjikanert gjennom krenkende ord og handlinger, som mobbing, vold, rasisme, diskriminering og utestenging. Det betyr at alle som arbeider på skolen, plikter å sørge for at ikke en eneste elev blir utsatt for slike ord og handlinger. Les mer om dette HER.

Forebyggende arbeid mot mobbing

Nulltoleranse mot mobbing og krenkende handlinger

Ved Romsdal videregående skole er det nulltoleranse mot mobbing. Alle elever skal oppleve et inkluderende læringsmiljø som fremmer trygghet, helse, trivsel og læring.

Mobbing innebærer at en eller flere elever sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot en annen elev. Ved mobbing skjer dette gjentatte ganger, og den som blir utsatt, har vanskelig for å forsvare seg. Både vold, rasistiske utsagn, diskriminering og utestenging kan være krenkelser som benyttes i mobbing gjentatte ganger og over tid, og går ut over elever som har vansker med å forsvare seg.

Når vi blir kjent med en konkret mobbesak ved skolen, skal dette håndeteres i samsvar med ordensreglementet.

Prosedyre i mobbesaker

Prosedyrer som skal følges dersom elever, lærere eller andre ansatte blir gjort kjent med tilfeller av mobbing ved Romsdal vgs finner du til høyre

Alle ansatte har plikt til umiddelbart å gripe inn og stoppe tilfeller av vold ved skolen.

Ved Romsdal videregående skole arbeider vi aktivt forebyggende mot mobbing. Dette gjør vi bl.a. gjennom at vi sammen med elevene skaper et best mulig læringsmiljø. Ut over dette arbeider vi med:

• Holdningsendring blant lærere i forhold til å se elevene som hele mennesker
  • Elevene har respekt for hverandre, lærerne og de rammene som er i skolehverdagen
  • Et høyt læringstrykk i timene
  • Økt trivsel
  • Økt motivasjon for læring