Skriftlig eksamen

Kom forberedt til eksamen

Det er mye som skal gjøres klart i eksamensrommet fra du kommer inn døra og til eksamen starter. Så les informasjonen her, så du møter forberedt til eksamen og til rett tid som du har fått oppgitt. De fleste skal møte opp kl 08.20.

 

Minner om heldigitale eksamener i fag med nye læreplaner (LK20)
De fleste skriftlige eksamener etter nye læreplaner innført i 2020 (LK20) er heldigitale. Det vil si at det er ikke mulig å levere eksamensbesvarelser på papir, og du må ha med egen PC, Mac eller nettbrett for å kunne gjennomføre eksamen. Dette gjelder ikke i matematikkfag. I fag med gamle læreplaner fra 2006-2019 (LK06) er det fortsatt mulig å besvare eksamen på papir.

TIPS! Gå inn på kandidat.udir.no og trykk på menypunktet "se praktisk info om eksamen, Forberedelsesmateriell" skriv inn fagkoden og se spesifikk informasjon om eksamensfaget ditt.

 1. Alle elever og privatister skal lese informasjonen om skriftlig eksamen.
 2. Kandidater som bryter en av reglene som er gitt for eksamen eller som ikke retter seg etter det som tilsynet sier, skal i alvorlige tilfeller, og etter at han/hun har blitt advart av rektor eller den rektor har gitt fullmakt, vises bort fra eksamen.
 3. Du plikter til å bidra til at det er ro i eksamenslokalet. Etter at oppgaven er delt ut har du ikke anledning til å ta kontakt med andre kandidater. Da skal all kommunikasjon gå via eksamensvaktene.
 4. Om du ønsker opplysninger, trenger noe eller ønsker å forlate eksamenslokalet, skal du rekke opp hånden og vente til tilsynet kommer til deg.
 5. Du skal ikke skrive navnet ditt noe sted i eksamensbesvarelsen, vedlegg eller i kladd. Fjern forfatterinformasjon i tekstbehandlingsprogram. Det er kun kandidatnummeret ditt du skal bruke denne dagen. 
 6. Plagiat er å bruke andres tekster helt eller delvis uten å oppgi kilde. Eksamenssvar som i sin helhet viser seg å være kopi av tidligere publisert materiell, vil bli vurdert til laveste karakter.
 7. Dersom du bruker kilder, skal disse oppgis på en etterrettelig måte.
 8. Fusk eller forsøk på fusk kan være å gi, prøve å gi, formidle eller å motta hjelp, eller å ha eller brukt hjelpemiddel som ikke er tillatt, etter at oppgaven er delt ut. Konsekvensen er at eksamen blir annullert. Kandidaten har likevel rett til å fullføre eksamen på eksamensdagen. Elever som får eksamen annullert, mister standpunktkarakteren i faget.
 9. Etter at eksamenstiden er ute er det ikke lov å skrive på besvarelsen.
 10. Arbeidet med utfylling av heading, topptekst og sortering av besvarelsen kan fortsette 15 minutter ut over ordinær eksamenstid.
 11. Før du leverer besvarelsen din, gir du tegn om dette til tilsynet. Leverer du håndskrevet skal svararkene ligge i nummerert rekkefølge.

Det er kompetansemålene i læreplanen for det enkelte fag som bestemmer hva du kan bli spurt om til eksamen. De utgjør også grunnlaget for vurderingen av din eksamensbesvarelse.
Læreplaner i fag

Det er ingen pensumlister eller leselister knyttet til læreplanene.
NDLA inneholder lærestoff for mange ulike fag som privatister kan bruke.

For privatister
Du er selv ansvarlig for å skaffe lærestoff og forberede deg til eksamen.

Noen eksamener har forberedelsedel.

Privatister må sjekke i privatistportalen om faget har forberedelse. Dette gjør du ved å klikke på faget ditt i privatistportalen, har faget forberedelse vil du finne forberedelsesdetaljer beskrevet under Eksamensdetaljer.
Om faget ditt har forberedelsedel, skal du ikke møte opp på skolen, men gå inn på nettsiden kandidat.udir.no og jobbe med den hjemme. 

Elever har møteplikt på forberedelsesdagen.

 • Gyldig legitimasjon som norsk pass, norsk førerkort, norsk digitalt førerkort eller norsk bankkort med bilde.
 • Egen datamaskin eller nettbrett dersom du ​​​​​skal levere besvarelsen digitalt, eksamensoppgaven krever digitale verktøy eller eksamensgjennomføringen i faget er heldigital.
 • Svart eller blå penn og eventuelt andre skrivesaker.
 • Hjelpemidler du skal bruke under eksamen.
 • Ørepropper/hodetelefoner om du skal ha eksamen i engelsk (kablet eller USB-adapter).

På forberedelsesdagen er alle hjelpemidler tillatt, inkludert kilder på internett.

På eksamensdagen er det ikke tillatt å samskrive, chatte eller å kommunisere med andre under eksamenen. Dette gjelder eksamen i alle fag.

I nesten alle skriftlige fag er alle hjelpemidler tillatt. Dette kan være bøker, notater, utvalgte nettsider osv. Liste over hvilke nettsider som er åpen under eksamen, finner du under snarveger nedenfor.

Spesielt for eksamen i språkfag
I språkfag er det ikke tillatt med tilgjengelig/nedlastet oversettelsesprogrammer på laptop eller nettbrett. Dette blir ansett som fusk. Ordbok er lov, men ikke programmer som oversetter hele setninger.

Spesielt for eksamen i matematikk
Eksamen i matematikk er todelt. Del 1 skal besvares kun ved hjelp av vanlige skrivesaker, passer, linjal og vinkelmåler. I del 2 er alle hjelpemidler tillatt med unntak av åpent internett og andre verktøy som tillater kommunikasjon. Det er obligatorisk å bruke digitale verktøy i del 2 av eksamen.

Spesielt for eksamen i engelsk
Til eksamen i engelsk fellesfag må du ha med deg hodetelefoner eller ørepropper. De må være kablet eller tilkoblet med bluetooth USB-adapter, dette fordi bluetooth på pc/nettbrett må være avskrudd under eksamen.

Her finner du liste over tekniske krav

Du må ha med deg din egen PC, Mac eller nettbrett på eksamen. Chromebook kan ikke brukes når internett er begrenset og du kun har tilgang til et begrenset utvalg av nettressurser.

Programmene må kunne brukes offline og dokumenter må kunne lagres lokalt på din datamaskin eller nettbrett.

Du bør ha installert flere forskjellige nettlesere i forkant av eksamen slik at du kan velge en nettleser som fungerer til innlogging og til å levere besvarelsen.

I uka før eksamen bør du kjøre alt av oppdateringer for å unngå at dette skjer på selve eksamensdagen. Dersom du får opp melding med spørsmål om oppdatering på eksamensdagen, utsetter du oppdateringen.

Vi har laget en mal du kan bruke til eksamensbesvarelsen, denne finner du nedenfor.

Sjekkliste før eksamen
 • Laste ned eksamensmalen.
 • Sjekk at datamaskinen din er oppdatert. Gjør unna større oppdateringer og ikke sett på oppdateringer dagen før eksamen. Man vet aldri hvor lang tid en oppdatering tar.
 • Sjekk at all nødvendig programvare er lastet ned og oppdatert og at du har lisens til å bruke de.
 • Har du dokumenter lagret i skytjenester, må dette lastes ned lokalt på maskina.
 • Finne ut hvordan du fjerner forfatterinformasjon fra tekstbehandlingsprogram (sensor skal ikke se hvem som har skrevet besvarelsen).

For privatister gjelder følgende:
Ansatt-pc fra fylkeskommunen kan ikke benyttes til skriftlig eksamen.

Skolen har ikke PC-er eller reserveutstyr til utlån. Skolen gir ikke brukerstøtte til programvare, utskrift, sikkerhetskopiering, flytting av filer og lignende. Du har selv ansvar for å kunne bruke ditt eget utstyr, at det virker som det skal, at du har installert programvarene du trenger og at du behersker programvarene. Du er selv ansvarlig for konsekvensene dersom ditt eget utstyr svikter.

Skrive- regne- og presentasjonsverktøyDette kan være fra Microsoft office (sjekk om du har gyldig lisens) eller gratis programmer som LibreOffice
PDFDu bør lagre eksamensbesvarelsen din som PDF fil. Sjekk at du har mulighet for å kunne lagre som PDF fil fra tekstbehandlingsprogrammet ditt. Om du ikke kan det, må du oppdatere tekstbehandlingsprogrammet ditt til en nyere versjon.
Matematikkverktøy

GeoGebra brukes til geometri, algebra, tabeller, grafer, statistikk og beregninger

Mal du kan bruke til eksamensbesvarelsen

Du finner den nederst på siden. Velg den som passer til tekstbehandlingsprogrammet du har.

I Visma Inschool (for elever) og i privatistportalen (for privatister) finner du informasjon om oppmøtetid og eksamensrom ved å klikke på det registrerte faget ditt. Oppmøtetid for de fleste skriftlige fag er kl 08.20

På pultene ligger det navnelapper, finn din pult og ta frem alt du skal bruke under eksamen.

Under eksamen får du kun ha tillatte hjelpemidler på/ved pulten din.

Mobiltelefon og smartklokke skal slåes helt av (ikke på lydløs eller i flymodus) og legges på anvist plass. Eksamensvakt skal se at mobilen er avskrudd.

Det er tillatt å bruke hodetelefoner/ørepropper, med unntak av Del 1 i todelte eksamener. De må være kablet eller tilkoblet med bluetooth USB-adapter, dette fordi bluetooth på pc/nettbrett må være avskrudd under eksamen.

Se igjennom arkene som ligger på pulten og følg informasjonen og anvisningene, så du er forberedt til eksamen starter.

Vi går igjennom felles informasjon før eksamensstart, da skal det være stille i rommet.

Eksamensoppgaven blir tilgjengelig fra kl 09.00 på kandidat.udir.no. For de som skal ta eksamen i gammel fagkode blir eksamensoppgaven utdelt rett før kl 09.00, sjekk at du har fått rett eksamensoppgave ved å sjekke at fagkoden på oppgaven og pultlappen din er den samme.

Eksamensresultatene blir offentliggjort:
Fellessensur høsten 2022 er 3. januar 2023.
Fellessensur våren 2023 er 19., 20. og 21. juni.

Elever får tilgang til eksamensresultatet i VIS.

Privatister får tilgang til eksamensresultatet i privatistportalen.

Hvordan får nytt vitnemål eller kompetansebevis
Vitnemål og kompetansebevis sendes ikke ut automatisk etter privatisteksamen.

Hvis du er/har vært elev ved en skole, tar du direkte kontakt med den skolen du sist var elev på for å få nytt vitnemål eller kompetansebevis.

Dersom du aldri har vært elev ved en skole, ta kontakt med privatistskolen.

De som har tatt praksiskandidateksamen, trenger ikke kompetansebevis for å melde seg opp til fagprøve (dette gjelder for oppmeldinger i Møre og Romsdal fylke).

Snarveier

Dokumenter

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.