Skolevalget 2021

Skolevalget er en viktig del av valgkampen til de partipolitiske ungdomsorganisasjonene. Formålet er likevel først og fremst å være et pedagogisk virkemiddel i arbeidet med å øke den politiske kompetansen og interessen blant de unge. Mandag 6. september åpner skolevalget ved Romsdal vgs.

Formålet med skolevalget er pedagogisk. Skolevalget er et prøvevalg som holdes i forkant av de ordinære valgene i landet. Gjennom å delta i skolevalget får du som elev erfare hvordan den demokratiske valgordningen i landet fungerer.

Elektronisk skolevalg

Med bakgrunn i den pågående koronapandemien, har Romsdal vgs valgt en elektronisk løsning for valget i år. Elevene skal gjennomføre valget på egne datamaskiner i klasserommet i tidsrommet mandag 6. september - tirsdag 7. september. Frist for gjennomføring er satt til 7. september klokka 14.30

Valget gjennomføres slik:

• Lærer som er til stede i klasserommet når elevene skal foreta valget, skal først gjøre elevene kjent med infoskrivet om skolevalget (Informasjon om personvern elektronisk skolevalg). Dette finner du også nedenfor, på denne nettsida.
  • Deretter vil lærer distribuere en lenke til et nettskjema til elevene, som åpner lenken i sin nettleser.
  • Elevene skal logge seg på med sin Feide-bruker
  • Elevene velger sin skole: Romsdal vgs
  • Elevene går videre i skjemaet etter å ha valgt skole. Deretter velger de hvilket parti de vil stemme på, og trykker send (ikke nødvendig å be om kvittering).
  • Etter at elevene har avgitt sin stemme, er det viktig at de trykker på Logg ut.
  • Alle resultatene av skolevalgene i Norge vil bli publisert 7. september klokka 19.00 (skolevalg.nsd.no)

Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for behandling av de opplysninger om deg som er nødvendige for å gjennomføre skolevalget. NSD gjennomfører undersøkelsen og databehandlingen på vegne av Utdanningsdirektoratet.

Innsamling og oppbevaring av opplysninger skal gjennomføres i henhold til personvernlovgivningen.

Skolevalgundersøkelsen

I forbindelse med årets skolevalg gjennomfører NSD – Norsk senter for forskningsdata også i år Skolevalgundersøkelsen på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for behandling av dine data i forbindelse med undersøkelsen og NSD er databehandler.

Vi ved Romsdal vgs har takket JA til å delta, men for deg som elev er det selvfølgelig frivillig om du ønsker å delta. Du vil få tilsendt lenke til spørreundersøkelsen av din lærer.

Undersøkelsen er en digital spørreundersøkelse for deg som elev i videregående skole, og tar for seg politisk interesse, spørsmål om skolevalget, medlemskap i diverse organisasjoner, deltakelse i politikk og samfunn, tilslutning til politiske utsagn og holdninger til forskjellige verdier og aktuelle utfordringer i det norske samfunnet.

Du finner finner mer informasjon om Skolevalgundersøkelsen nedenfor, på denne nettsida.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.